Home Concerten Concerten Jesu meine Freude, Alkmaar


Jesu meine Freude, Alkmaar Speciaal

Jesu meine Freude, Alkmaar
Normaal € 27.50

CJP € 25.00

Pas65+ € 25.00

Vrienden € 22.50

OF BESTEL KAARTEN VIA 020-893 2991

 

  

AANBIEDING
Bestel nu voor € 17,50 het CD-boek bij uw kaarten. Normale prijs € 25,-. Vul in de winkelwagen de code JMFplus in (hoofdlettergevoelig).


GRATIS CONCERTINLEIDING
Van 19:30 uur tot 20:00 uur wordt er een concertinleiding gegeven door Hans Visser. Toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Dat kan door een email te sturen naar  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Locatie: Eriks Zaal, Theater De Vest (tegenover de kerk).Musica Amphion & Gesualdo Consort Amsterdam


Programma

Johann Sebastian Bach
Präludium in e-moll voor orgel BWV 548
Cantate ‘Sehet welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget’ BWV 64
Fantasia over ‘Jesu meine Freude’ voor orgel BWV 713
Motet ‘Jesu Meine Freude’ BWV 227
- pauze -
Cantate ‘Jesus schläft was soll ich hoffen’ BWV 81
Fuge in e-moll voor orgel BWV 548

 

Bereikbaarheid
De Grote Sint Laurenskerk is uitstekend bereikbaar. In de directe nabijheid treft u vier parkeergarages (Singelgarage, De Vest, Overstad en Karperton) aan, die eenvoudig vanaf de ringweg rond Alkmaar te bereiken zijn.

Komend vanaf Amsterdam of Haarlem is de aanbevolen garage: Singelgarage. Deze is direct bereikbaar vanaf de Kennemerstraatweg en op loopafstand van de Grote Kerk (uitgang Centrum, Ritsevoort).

Komend vanaf Bergen of Den Helder is de aanbevolen garage: De Vest (2 minuten lopen) of Overstad (5 minuten lopen). Beide direct bereikbaar vanaf de Helderseweg.

Het NS-station is op loopafstand (circa 10 minuten). Bij het verlaten van het station gaat u naar rechts tot aan het kruispunt (winkelstraat). Vervolgens gaat u naar links de winkelstraat in en loopt rechtdoor tot aan de Grote Kerk.

Bij de Grote Kerk stoppen ook een aantal buslijnen.

 

Omschrijving

De eerste concertreeks van de nieuwe serie Bach Contextueel – Jesu, meine Freude – vindt plaats van 10 t/m 14 februari 2012. Cantates, motet en orgelwerk van Bach worden uitgevoerd in hun liturgisch-muzikale context, met enkelvoudige zangersbezetting en het kerkorgel als continuo-instrument.

Initiatiefnemers en uitvoerenden Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam De concerten worden gegeven in de Grote Kerk van Maassluis, de Martinikerk in Groningen, de Waalse Kerk in Amsterdam en de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

Voor het nieuwe samenwerkingsproject Bach Contextueel zijn vijftien thematische programma’s samengesteld waarin Bachs cantaterepertoire in een context wordt geplaatst door het te combineren met muzikaal en liturgisch verwante werken. In de huidige praktijk worden de cantates en de orgelwerken vaak volledig losgekoppeld, terwijl ze juist onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In Bachs tijd was het gebruikelijk dat een eredienst begon met orgelspel (een Toccata of een Praeludium) en ook weer eindigde met orgelspel, maar dan met de bijbehorende fuga. In Bach Contextueel keert deze oorspronkelijke samenhang opnieuw terug. Hierbij wordt ook de klankwereld en uitvoeringspraktijk van Bach zoveel mogelijk benaderd door het gebruik van het kerkorgel als continuo-instrument en enkelvoudige zangersbezettingen.

Programma Jesu meine Freude
In het eerste programma van Bach Contextueel staat het lied Jesu meine Freude centraal, in 1650 geschreven door Johann Franck. Het koraal is door Bach in diverse vormen gebruikt. Het bekendste is het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude BWV 227. Het programma opent met een van de meest feestelijke voorspelen voor orgel-solo uit het oeuvre van Bach, het praeludium in e BWV 548. Hiermee wordt de toon gezet voor het motet en de twee cantates waarin het lied Jesu meine Freude een spilfunctie vervult.

Speellijst februari 2012
Vr 10 Maassluis – Grote Kerk – 20.00 uur – kaarten € 30,- / € 25,- (vrienden),
Za 11 Groningen – Martinikerk – 20.00 uur – kaarten € 29,50 / € 27,50 (cjp/pas65) / € 25,- (vrienden)
Zo 12 Amsterdam – Waalse Kerk – 15.30 uur – kaarten € 29,50 / € 27,50 (cjp/pas65) / € 25,- (vrienden)
Di 14 Alkmaar – Grote Sint Laurenskerk – 20.15 uur – kaarten € 27,50 / € 25,- (cjp/pas65) / € 22,50 (vrienden)

CD-boek
In december 2011 is het fraai vormgegeven CD-boek “Jesu Meine Freude” verschenen bij het label Etcetera. De CD is opgenomen in de J.S. Bachkirche in Arnstadt (D) – de plek waar Bach als achttienjarige organist kwam werken. In juni 2012 vinden de volgende opnames plaats in de Georgenkirche te Glauchau (D), voor het tweede CD-boek dat de titel “Bach en het Lutherlied” krijgt.

Het CD-boek is te bestellen via deze website en kost € 25,- + € 1,95 verzendkosten.

Musici

Violin I
Remy Baudet
Sayuri Yamagata
Kees Koelmans

Violin II
Franc Polman (I & II)
Marinette Troost

Viola
Staas Swierstra

Violoncello
Albert Brüggen

Double bass & violone
Margaret Urquhart

Oboe d'amore
Frank de Bruine
Peter Frankenberg

Cornetto & recorder II
Gawain Glenton

Trombone
Claire McIntyre
Charles Toet
Joost Swinkels

Harpsichord, organo (motet) & recorder I
Pieter-Jan Belder

Organo
Vincent van Laar

 

Bezetting
Musica Amphion
Gesualdo Consort Amsterdam
Dorothee Mields en Nele Gramss, sopraan
Marnix de Cat, alt
Charles Daniels, tenor
Harry van der Kamp, bas
Vincent van Laar & Pieter-Jan Belder, orgel 
  • Datum: di 14 feb 2012, 20:15
  • Plaats: Alkmaar
  • Locatie: Grote Sint LaurensKerk
  • Zaal: -
  • Extra informatie:                                     - De kerk is verwarmd op ca. 18°.           - De kerk gaat om 19.45 open voor publiek.     
   - Gratis inleiding (reserveren verplicht via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).
   - In de pauze zijn consumpties verkrijgbaar.
 • Toegangsbewijs 


Bezoekadres:
Koorstraat 2 
1811 GP Alkmaar